2018. június 19., kedd

Harcos harcsák a Holt-Körösön


   
Olykor akaratlanul is a harcsára gondolunk: a nagyanyáink által készített harcsapaprikásra, a roston sült harcsára, a mindenféle földi jóval megtűzdelt afrikai harcsára vagy éppen egy ízletes halászlére. Számos más különleges recept is felsorolható, amely harcsából készül, mégis mi, magyarok, főleg ezeket őrizzük szívünkben.

Forrás: Nosalty.hu     Forrás: Mindmegette.hu


A harcsa egy ragadozó halfaj, amely főként (de nem csak) éjjel kel útra zsákmányszerzés céljából. Számos tippet és technikát bevetettek már a nagy horgászok, hogy kifogják a számukra legnagyobb és legjobb egyedeket, de aranyszabály természetesen nincs. Egy óriási halfajról beszélünk, amely mind hosszúságában, mind tömegében meglepően hatalmas tud lenni. A magyarországi rekordot Zsédely Attila tartja a 2010-ben kifogott 135 kg-os harcsájával. A KHESZ helyi horgászrendje alapján december 1-től február 28-ig, valamint haltelepítési időszakokban a harcsa kifogása az összes vízterületen tilos.

Forrás: Pixabay.com

Nem helybeliként elsőre meglepőnek tűnhet, milyen harcsafogó élet van Szarvason és környékén. 2018. április 7-8. között rendezték meg a II. Matchfishing – KHESZ - Szebegyinszki Pál emlékversenyt, amely egy 24 órás harcsafogó verseny volt páros csónakos indulóknak. A Kákafoki holtágon mind a 9 párosnak sikerélménye volt, összesen majdnem 80 kg harcsát sikerült fogniuk, amelyből a legnagyobb harcsa több, mint 8 kg-os volt!

Forrás: Matchfish.hu


Nem kell csüggedni, ha valaki lemaradt volna erről az eseményről! Idén lesznek még harcsafogó horgászversenyek a Körösön, ha valaki kedvet érezne, hogy kipróbálja magát a veterán pecások között. Például, június 24-én kerül megrendezésre a Körösi Kuttyogató Horgászverseny a Hármas-Körösön, valamint augusztus 31.-szeptember 2. között a Fás-tavi Harcsafogó Verseny Békéscsabán. Figyelem, hatalmas verseny várható a kifogni vágyók és valók között!

Aki nem szeretné egyből megmérettetni tudását a profi pecásokkal, de szívesen eltöltene pár felejthetetlen napot a parton bottal és hideg sörrel a kezében, annak lehet, érdekesebbek az aktuális napi vagy heti horgászjegyárak. A következő weboldalak segítséget nyújtanak ebben: Horgászjegy.hu vagy Khesz.hu. Érdemes előre tájékozódni a helyi szabályokról és általános tudnivalókról!

Forrás: Korosnyaralok.hu

Akit még ilyen mértékben sem ejtettek rabul a halak, azoknak szíves figyelmébe ajánlom a következő videókat: egy bemutatkozó és egy halfogásos kisfilmet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvencünk a pozsár avagy 10 ok, miért szeretjük a pontyot

A ponty. Lerágott csont, gondolnánk. Azonban sokszínűsége miatt lehetetlen megunni. A sokszínűséget pedig akár szó szerint is érthetjük…, l...