2018. szeptember 7., péntek

Szarvasi Szilvanapok nem csak szarvasiaknak

Forrás: www.szilvanapok.hu


Mától veszi kezdetét a Szarvason XXI. alkalommal megrendezésre kerülő Szilvanapok. 2018. szeptember 7-9. között bőven akad látni- és kóstolnivaló: például most először kerül meghirdetésre a Gyümölcskészítmények Versenye, ahol házilag vagy nagyüzemben készült lekvárokkal, szörpökkel és egyéb finomságokkal lehet kivívni a legjobbnak járó díjat. Mi több, idén is lesz Pálinkafőző Verseny, ahol nemcsak szilvából készült italokkal lehet nevezni! Valamint 2018-ban is keresik a közönség „legjobb szilvás sütijét”, amelyre szép számmal neveztek már a sütni tudók és vágyók. Lehet itt minden mentes szilvás sütitől kezdve, a szilvás-fahéjas muffinon át, akár szilvás jégvarázst is kóstolni!

Itt mindenki megtalálhatja a maga kedvenc helyét: a Kölyök Udvar a fiatal generációt várja játszóházzal, játszótérrel és mesejátékokkal. A Zebra Club a zenét kedvelő felnőtteket várja egy kis kikapcsolódásra. A Kézműves Sörök Udvaráról számunkra nem hiányozhatnak a békésszentandrási Sörfőzde remekei, így az ő jelenlétükre nagyon számítunk!

Ha még valaki nem érezte volna át eme nagyszerű fesztivál jelentőségét és hangulatát, kiemelnénk pár gondolatot, ami nagyon a bűvkörébe ejtett minket:

  • A szarvasi szilvatermesztést már az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják, ebben kiemelkedő szerep jutott Tessedik Sámuel taniskolájának!
  • A szarvasi termésáldás jelenleg felterjesztés alatt van a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti listájára!
  • Hazánkban az egyik legelterjedtebb gyümölcs a szilva. Gyümölcsfa-állományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut!
  • A szilvafa (vagy annak erjesztett termése) annyira fontos a magyarok számára, hogy még dalban is megörökítették: drága kicsi Szilvafácska, nőjj nekem…
Nem is szaporítanánk tovább a szót: mi ott leszünk… és te?

 
Forrás: www.szilvanapok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvencünk a pozsár avagy 10 ok, miért szeretjük a pontyot

A ponty. Lerágott csont, gondolnánk. Azonban sokszínűsége miatt lehetetlen megunni. A sokszínűséget pedig akár szó szerint is érthetjük…, l...