2018. április 1., vasárnap

3 remek hír az idei haltelepítésekről pecásoknak (is)!


 A 2017. évben végrehajtott haltelepítések után érdeklődve vártuk, mikor kezdődik végre a 2018. évi állománypótlás. Pontosan mikor is?

/Fotó: Kovács Gyula/

Ez évben kissé váratott magára a dolog, és bár az elhúzódó tél és csapadékos időjárás megnehezíti, és tulajdonképpen késlelteti is az idei telepítéseket, a sikeres ívás szempontjából azonban ez igen kedvezően hat, hiszen a Körösökön levonult árhullám miatt létrejövő magas víz segíti a tél végén és koratavasszal szaporodó ragadozókat, mint például csuka és a süllő. Ez nekünk jó hír!
A 2018. évi telepítések szokás szerint a csukákkal (összesen 650 kg) kezdődtek, melyekből például – többek között -
·         a békésszentandrási Siratói holtág 60 kg-t, míg
·         a Kákafoki holtág 200 kg-t kapott,
de talán némi csúszást tapasztalhatunk a fent említett időjárási nehézségek miatt. Ők legalább már kint vannak! Bizony, ez is egy jó hír!
Viszont a háromnyaras pontyok kihelyezése csupán Húsvét után kezdődhet meg, és még továbbra is talány, pontosan mely vizek lesznek azon szerencsések, melyek gazdagodhatnak a darabonként körülbelül másfél kilót nyomó állománnyal. Ami biztos, hogy a kétnyaras pontyok már kikerültek, pontosan 50 mázsányi, és többek között a Siratói holtágban is láthatjuk majd őket. Ez pedig a harmadik remek hír!
A Kákafoki holtág 660 kg egészséges kis egynyaras ponttyal büszkélkedhet az idei évi szezonban. Reméljük, pár év múlva az iszapos aljzatú medreink csak úgy buborékoznak majd a túrásuktól, és „élnek mint hal a vízben”!

/Forrás: www.khesz .hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvencünk a pozsár avagy 10 ok, miért szeretjük a pontyot

A ponty. Lerágott csont, gondolnánk. Azonban sokszínűsége miatt lehetetlen megunni. A sokszínűséget pedig akár szó szerint is érthetjük…, l...