2017. augusztus 4., péntek

Látványosságok, programlehetőségek Békésszentandráson



A Békésszentandráson üdülőknek nem szükséges Szarvasig elmenni, hogy érdekes látnivalókat találjanak. A községben található látványosságok városnézésre, a környéken található természeti értékek pedig túrázásra kínálnak lehetőséget.

Szent András Sörfőzde


A békésszentandrási sörfőzde 1993-ban alakult, amikor még világos, "Jager" típusú söröket értékesítettek a környéken. Az 1994-es év nagy szakmai fejlődést hozott magával: ekkor kezdték el palackozva értékesíteni a sört, a szavatossági idő hosszabb lett, és a sör minősége is sokat javult. 1996-ban felhagytak a "Jager" technológiával, és azóta saját receptúra alapján készül a sör. A 2000-es években elkezdtek magas alkoholtartalmú, minőségi söröket gyártani, hogy alkalmazkodni tudjanak a változó igényekhez. A sörfőzde kiváló söreihez már országszerte hozzá lehet jutni. A Szent András utca 11. szám alatt egy vendéglátóhelyiség is üzemel, ahol lehetőség van helyben is megkóstolni a sörkülönlegességeket.


Szőnyegszövő


Magyarországon a kézi szőnyegszövés évszázados hagyományokra tekint vissza. Az egyik legrégebbi műhely a békésszentandrási szőnyegszövő épülete, mely romantikus kastélyhangulatot idéz a régi Körös-híd tövében. A szőnyegszövő alapítása és a perzsa szőnyegek hagyománya egy 1919-ben betelepült menekült házaspár nevéhez fűződik. Mára már világhírűvé vált a műhely, az itt készült szőnyegek eljutottak a Parlamentbe, az amerikai Fehér Házba, valamint a Windsori Kastélyba is.


Horthy István duzzasztómű


1942-ben épült meg Mosonyi Emil tervezésében a korabeli Magyarország legnagyobb duzzasztóműve Békésszentandrás mellett, a község központjától 4 km-re. A duzzasztót Horthy Miklós kormánytó hősi halált halt fiáról nevezték el. Célja egyrészt a hajózás biztosítása, másrészt pedig az öntözés volt. 







Gödény-halom


A Gödény-halom Békésszentandrástól 7 km-re található régészetileg védett terület, hiszen feltehetően a rézkorból származó temetkezési hely lehetett. A tanösvénnyel és a duzzasztóművel egyetemben érdekes úticélt biztosíthat a gyalog, vagy kerékpárral túrázni vágyók számára. 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvencünk a pozsár avagy 10 ok, miért szeretjük a pontyot

A ponty. Lerágott csont, gondolnánk. Azonban sokszínűsége miatt lehetetlen megunni. A sokszínűséget pedig akár szó szerint is érthetjük…, l...