2014. június 23., hétfő

A szarvasi Arborétum

A város műemlék épületei gyönyörűek, mégis a legnagyobb turisztikai vonzerőt a Hármas-Körös holtágánál fekvő Arborétum, vagy más néven a gróf Bolza Józsefről elnevezett „Pepi-kert” képviseli.


A grófra nagy hatással volt a schönbrunni császári kert, ezért elhatározta, hogy Szarvasra költözése után parkot létesít birtokán. A helyválasztás oka az volt, hogy e területet még nem árasztotta el a még szabályozatlan Körös. Elképzelését felesége, Batthyány Anna is támogatta, így kezdődött az Anna-ligeti rész, majd a „Pepi-kert” fásítása.


A ma már 82 hektáros terület 5 fás gyűjteménnyel rendelkezik, amelyből 3 látogatható: ennek részét képezi a „Pepi-kert”, a Mittrowssky-kert és a „Konyhakert”, amely a Hajókikötőhöz vezet.
Az Arborétum 1600 fa-és cserjefajnak ad otthont a világ számos pontjáról, 250 lágyszárú növényfaj, 211 féle kalapos gombafaj, 415 rovar-és kb. 100 madárfaj is megfigyelhető.
A területet 1943-ban védettnek nyilvánították. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara felügyeli.


 Ha több napos programra vágyik, közvetlen vízparti szállásokat is ajánlunk figyelmébe: http://www.korosnyaralok.hu/kiado-apartman-vizpart.html

Bővebb információ: http://www.pepikert.hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvencünk a pozsár avagy 10 ok, miért szeretjük a pontyot

A ponty. Lerágott csont, gondolnánk. Azonban sokszínűsége miatt lehetetlen megunni. A sokszínűséget pedig akár szó szerint is érthetjük…, l...