2014. június 23., hétfő

Látnivalók, szállások Békésszentandráson

A nagyközség Szarvastól 5 km-re fekszik. Sokan az Alföld egyik legszebb fekvésű településének tartják, mivel Magyarország 5. legnagyobb állóvize, a Kákafoki-holtág mellett fekszik.


A szőnyegszövés az 1920-as években honosodott itt meg az Erdélyből letelepült Farkas János jegyzőnek és feleségének köszönhetően. A Körös-híd tövében fekvő Szőnyegszövő épülete 1922-ből kastélyra emlékeztet, és az egyik legrégebbi magyar műhelyként tartják számon. A szentandrási szőnyeg világhírű: eljutottak már az Országházon és számos nagykövetségen kívül a washingtoni Fehér Házba, ill. a Windsori Kastélyba. Különlegessége, hogy kézzel készül, iparművész által tervezett és tradicionális minták alapján is.


Nem kevésbé látványos a Hármas-Körösön, Békésszentandrás határában működő duzzasztógát és hajózsilip sem, amely 1936 és 1942 között épült. Célja nem csak a hajózás biztosítása, hanem az öntözés is volt. Érdekesség, hogy Szarvason és környékén napjainkban is termesztenek rizst, a terület nagymértékű vízborítottságának köszönhetően.



A látogatóknak itt is lehetősége nyílik kézműves termékek kóstolására: 1993-ban Békésszentandráson készítettek először kézműves sört. Ezek közül is a leghíresebb és a legnépszerűbb a fekete 9%-os alkoholtartalmú Black Rose és a Szilvás sör.

A túrázók útba ejthetik a titokzatos Gödény-halmot és arra kanyarodó tanösvényt, mely régészetileg védett terület és a községtől 7 km-re található. A kunhalom 12,3 m magas, és minden bizonnyal egy nagyhatalmú ember temetkezési helyéül szolgált a rézkorban. Magassága egykor a 15 m-t is meghaladta.




Amennyiben a Békésszentandrás nyújtotta közvetlen vízparti pihenést, horgászatot több napig szeretné élvezni, tekintse meg szállásajánlatainkat, kiadó nyaralóinkat: http://www.korosnyaralok.hu/kiado-apartman-vizpart.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvencünk a pozsár avagy 10 ok, miért szeretjük a pontyot

A ponty. Lerágott csont, gondolnánk. Azonban sokszínűsége miatt lehetetlen megunni. A sokszínűséget pedig akár szó szerint is érthetjük…, l...