2014. június 23., hétfő

Látnivalók, szállások Szarvason

A Hármas-Körös holtágának partján fekvő méltán népszerű várost nem véletlenül nevezik Békés megye nyugati kapujaként. Szarvas dinamikusan fejlődik, így a történelmi emlékhelyektől kezdve egészen a 21. századi modern turistalátványosságokig sok mindent találunk.

Az arborétumi kikötőből indulva 29 éve üzemel a Katalin II sétahajó, melyen idegenvezetéssel egybekötött 60 perces utakat tehetünk a Holt-Körösön. A hajó fedélzetéről láthatjuk a közelmúltban átadott gyalogos fahidat és a Békés megyei Jókai Színház által üzemeltetett Vízi Színházat is. A Vízi Színház igazi kuriózum. 2011 óta Magyarország legnépszerűbb színházai közé nőtte ki magát. 
A sétahajóról: http://www.katalin2.hu/


A Holt-Körösön átsétálva megpillanthatjuk az 1810 körül épült Bolza-kastély nyugati, oszlopcsarnokos főbejáratát. A kastély jelenleg a Szent István Egyetem karait irányító központnak ad helyet.


A holtág felől a város felé sétálva újabb két, 19. században épült műemlékre lehetünk figyelmesek: A Csáky-Benz Kastély, amely ma a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatósági székháza, illetve a szintén klasszicista stílusú Mitrowssky-kastély, amely ma már sajnos csak kívülről tekinthető meg.

A szarvasi szárazmalom az egyike azon kevés emberi vagy állati erővel hajtott malmoknak, amelyek megélték a 21. századot. A helyi szárazmalmot 1836-ban építtette a Bolza-család és hivatalosan 1962-ig őrölt. Ma a Tessedik Sámuel Múzeum részét képezi. A múzeum épülete az ország első mezőgazdasági iskolájaként, majd gimnáziumként működött a 18. század vége óta. A múzeumban hétről-hétre színes programok várják a felnőtteket és a gyerekeket: múzeumi játszóház, múzeumpedagógia, júliustól pedig minden szombaton újra őröl a szárazmalom.
Bővebb információ és videó a malomról: http://www.szarazmalom.hu/

A szarvasi Szlovák Tájház 19. századi lakáskultúrát bemutató állandó kiállításokkal és kézműves programokkal várja az oda látogatókat.
A belvárosban találhatjuk a szarvasi „Szent Klára” Gyógyfürdő patinás épületét. A városban 1884 óta működik gőz-és kádfürdő, a jelenlegi felújítása pedig 2004-ben történt meg. Azóta hat medencét vehetnek igénybe a látogatók szabadidős és rekreációs tevékenységek céljából.
A Vízi Színházból indulva, a szárazmalmot, az Üdülő Sétányt és többek között az Arborétumot is érintve közlekedik Szarvas új elektromos városnéző kisbusza a környezetvédelem jegyében. A nyitott oldalú, kényelmes jármű 13 fő befogadására képes.


Amennyiben akár több napig is szeretné élvezni a város nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket, a gyönyörű környezetet, tekintse meg vízparti szállásajánlatunkat, kiadó nyaralóinkat: http://www.korosnyaralok.hu/kiado-apartman-vizpart.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvencünk a pozsár avagy 10 ok, miért szeretjük a pontyot

A ponty. Lerágott csont, gondolnánk. Azonban sokszínűsége miatt lehetetlen megunni. A sokszínűséget pedig akár szó szerint is érthetjük…, l...